Zabranie prawa jazdy na 3 m-ce jest niezgodne z Konstytucją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

niesc, https://www.facebook.com/EmilTV

[ Dodano: Pon 01 Cze, 15 23:47 ]
    Nie zmienia to faktu ze zatrzymany kierowca, policjant jak i urzędnik prawdopodobnie maja problemy z matematyką na poziomie pierwszych klas podstawówki bo jak inaczej to wytłumaczyć? Lub wszyscy są tak nakręceni ze nie zwracaja uwagi na takie 'drobiazgi', liczy sie wynik....
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• niesc
      Ambiente
      • 2014
      • 124

I żaden z nich nie zauważyłbym tego "szczegółu"? Starosta Wielicki albo coś pokręcił w piśmie albo nie wiem.. dziwna sytuacja.. nawet bardzo. Urzędnicy jak widać nie są nieomylni. Pewnie za parę dni wypłynie to i wszystko się wyjaśni.

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://prawonadrodze.org.pl/tak-dzia...inii-bieglego/ - i jak ma być dobrze w PL....
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

piotrek_os, za naszych czasów w tym kraju nie będzie nigdy dobrze, my tutaj jesteśmy od płacenia wszelakich danin na rzecz urzędasow w zamian za to ze żyjemy...

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• niesc
            Ambiente
            • 2014
            • 124

Straże gminne i miejskie to całkiem inna bajka.. wystarczy pojechać nad morze żeby zobaczyć jak działają

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piramida
              piotrek_os, za naszych czasów w tym kraju nie będzie nigdy dobrze, my tutaj jesteśmy od płacenia wszelakich danin na rzecz urzędasow w zamian za to ze żyjemy...
              W mojej niedalekiej okolicy policja potrafi zabrać prawo jazdy nawet za stłuczkę czy kolizję (zwał jak zwał). :diabelski_usmiech
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• himi
                L&K
                • 2013
                • 1115
                • Octavia II (1Z3)
                • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Było już? Banda stołeczna chce znieść ,,margines'' 10 km dla fotobudek

Wciąż się zastanawiam kiedy ten naród pęknie i to wszystko jebnie. Bo ja jestem u kresu wytrzymałości na arogancję tych leszczy.

Komentarz

• niesc
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 124

Margines na fotoradarach ITD nie wynosi 10 tylko 20 z tego co wiem..

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez niesc
                    Musisz mieć rację, bo parę razy się zapomniałem w Michałowicach i za Słomnikami mając 65 (50) i 85(70) i nic mi nie przyszło.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• fario1969
                      Drive
                      • 2013
                      • 72
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez niesc
                      Raczej nie. W FR ITD przekroczyłem o 12 km (miałem 62 na 50) i niestety dostałem pozdrowienia.

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Zamieszczone przez niesc
                        Ajj widzę, że kolegę avatar w oczy kole i bardzo dobrze hehe czyli jak ktoś da na nim miecz to znaczy, że jest samurajem? litości
                        Ech ...nie przypominaj mi epoki samurajów , gdzie honor miał swoje znaczenie , i tylko ziiiiuuu ... i toczy się pusta makówka , ale to inny temat.

Odnoścnie Twojego zawodu, jesteśmy w temacie o bezpieczeństwie , a od Ciebie jako zdeklarowaneko stróża prawa ,wymagam więcej bystrości , wyobraźni ,niż przeciętnego użytkownika żeby przelamywać stereotyp bezdusznego miśka co ma tylko wypełnić limit, jak na razie w Twoich postach widzę tylko przyjazne nastawienie , ale z treścią jest różnie, więc trochę ułatwiasz mi 'poszturchiwanie"
                        przykład

Zamieszczone przez niesc
                        Odnośnie osoby, która nie zauważy znaku bo jakiś TIR mu zasłoni.. jak się drwa rąbią to i wióry lecą - żeby taka straciła prawo jazdy to ponad 100 musi lecieć więc nawet jakby w jej mniemaniu tu "90" było to i tak ta osoba przekracza prędkość..
                        Wiesz doskonale ,że wiele razy pod tablicą teren zab. jest znak 40km/h i jak ktoś niezauwazył tabliczki to i znaku ,więc pojedzie 90 i straci prawko, dlatego dałes b.słaby przykład, a tą osobą która pisala o Tirze byłem ja, i nie o Tirze, tylko kilku, i nie po to aby się żalić, a po to aby pokazać realne przykłady, bo w moim poście było ich więcej, na to ,ze przy tym przepisie natychmiastowego zabierania prawka, nawet najbardziej uczciwy i praworządny obywatel, nie ze swojej winy , może stracić prawko na 3 miechy.

...Nigdzie nie napisałem, że nie spotkałem złego oznakowania.
                        To skoro nas zachęcasz do pisania wnisków do zarządcy drogi po napotkanu złego oznaczenia, proszę napisz ile Ty skierowałeś takich wniosków i jaki był ich skutek?

PS
                        Po takim poście to pewnie uznasz ,że napadłem na Ciebie :lol:

Komentarz

• niesc
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 124

Zamieszczone przez bishop
                          To skoro nas zachęcasz do pisania wnisków do zarządcy drogi po napotkanu złego oznaczenia, proszę napisz ile Ty skierowałeś takich wniosków i jaki był ich skutek?
                          Raz napisałem o zmianę oznakowania i zostało zmienione. Reszty tego co piszesz nie zamierzam komentować bo to widzę, że nie ma sensu.

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez himi
                            Wciąż się zastanawiam kiedy ten naród pęknie i to wszystko jebnie. Bo ja jestem u kresu wytrzymałości na arogancję tych leszczy.
                            Dokładnie mam już dosyć tego pier...a o "bezpieczeństwie" tego łysego i reszty oszołomów.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Już nowe statystyki mają.... http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowe...zniejsi/4ysp5c
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• crom.de
                                RS
                                • 2012
                                • 1545
                                • Superb II (3T4)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Było już? Banda stołeczna chce znieść ,,margines'' 10 km dla fotobudek
                                Jest już w niektórych powiatach Austrii.
                                - Superb
                                - Panda 1.2

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez niesc
                                  Nic z tych rzeczy. U mnie kierowcy często dostają pocztówki z trasy.
                                  I raczej nie ma reguły, że przychodza mandaty tylko +20.

To raczej kwestia wyskalowania licznika i wielkości założonych kół może powodować wrażenie większej tolerancji radaru.

Być może też ktoś trafił na radar , który jest ustawiony w strefie o zmiennej dopuszczalnej prędkości - np. 50km/h obowiązuje od 6.00 do 23.00, a od 23.00 do 6.00 70km/h

Komentarz

• rob555
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 748

W praworządnym państwie nie obowiązuje zasada „cel uświęca środki”. Jeśli cel ma być osiągnięty z pogwałceniem praw obywateli, to trzeba się starać osiągnąć go w inny sposób.

To jest właśnie sedno problemu- pozbawiono nas obywateli możliwości dochodzenia racji przed sadem w przypadku zabrania prawka.
                                    Co jeśli pomiar był zle zrobiony? Co jeśli to nie nasze auto mierzyli?
                                    pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                    hybrydowe wtryski i turbiny
                                    programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                    www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10918
                                      • Fiat

rob555, co to za chory babsztyl ta rzecznik?...ręce opadają. kolejna idiotka u władzy.
                                      Jak to jest z tym odwołaniem do trybunału tego przepisu, coś się dzieje w temacie?
                                      a te statystyki i szczekanie w mediach, że tak "bezpiecznie się zrobiło", teraz musi być, żeby właśnie ludziom wciskać kolejną ciemnotę, żeby siedzieli cicho i kaskę spokojnie do kiesy kosić z nowego źródła.... :evil:

Komentarz

• parasite
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1368

sew1981, ale gdzie niby bezpieczniej? W ten weekend zginęło tyle samo ludzi co rok temu. Debile mnie dalej wyprzedzają na ciągłej, jedynie co to ludzie lekko zaczęli zwalniać na totalnych zadupiach gdzie stoją 2-4 domki.
                                        AGR 112KM, 232Nm
                                        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14891
                                          • Octavia IV (NX3)

To takie samo wciskanie kitu ludziom, jak po zwiększeniu V na autostradach i ekspresówkach (140 i 120). Od razu stwierdzono i grzmiano, że po kilku miesiącach wzrosła liczba wypadków i ofiar. Tyle tylko, że eksperci od brd od razu odpowiedzieli - owszem liczba wypadków i ofiar wzrosła, ale na innych drogach, a nie na autostradach i ekspresówkach.

Ale mądre rzeczniki policyjne robiły reklamę po swojemu.
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

dokładnie, a zauważyliście, że w większości serwisów informacyjnych się chełpią bezpieczeństwem codziennie teraz i zachwalają ten przepis jacys pseudorzecznicy?
                                            np. w tvp w wiadomościach w środku serwisu gadali, że dziś dzień bez ofiary śmiertelnej na polskich drogach. Ale w sumie co rok taki dzień był....co też zauważyli na końcu. Więc nie bardzo jest się czym podniecać. Ale propaganda jak za komuny musi działać....

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

sew1981, zaczekaj jak im spadną przychody z mandatów i fotoradarów to za raz zaczną dalej przykręcać śrubę :!:

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10918
                                                • Fiat

piramida, postrzegam to na teraz jako propagandę żeby ludzie się za dużo nie burzyli z absurdalnych przepisów bezprawnych i "kasowych" już wprowadzonych, to trzeba "załagacać" mydląc oczęta, że tak bezpiecznie dzięki nim teraz.

Komentarz

• rob555
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 748

Ciekawa interpretacja
                                                  niech prawnicy się wypowiedzą
                                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                                  hybrydowe wtryski i turbiny
                                                  programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                                  www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14891
                                                    • Octavia IV (NX3)

"Zatrzymywanie praw jazdy zaskarżone!
                                                    W niespełna miesiąc od wprowadzenia nowych zasad pozwalających policjantom zatrzymywać na drodze prawa jazdy, do Rzecznika Praw Obywatelskich wpłynął pierwszy wniosek o zaskarżenie przepisów do Trybunału Konstytucyjnego. (…)
                                                    Jego autorem jest Tomasz Parol znany w internecie z szefowania serwisom 3obieg.pl i Anuluj-Mandat.pl. Kompletny dokument pozwala Rzecznikowi Spraw Obywatelskich skierować nowe przepisy do Trybunału Konstytucyjnego, który zbadać ma ich zgodność z ustawą zasadniczą.
                                                    Zmiany w sposobie karania kierowców obowiązują od 18 maja. Pozwalają one policjantowi m.in. zatrzymać prawo jazdy kierowcy, który - w terenie zabudowanym - przekroczy prędkość o 50 km/h. Do tej pory, na mocy nowych przepisów, uprawnienia do kierowania czasowo straciło już blisko dwa tysiące kierowców.
                                                    Wielu prawników ma jednak poważne zastrzeżenia, co do konstytucjonalności nowego prawa. Swoje wątpliwości w tym zakresie wyraziła już m.in. Helsińska Fundacja Praw Człowieka, której przedstawiciele zwracali chociażby uwagę na fakt podwójnego karania za te same wykroczenie. Przyłapani na przekroczeniu prędkości kierowcy nie tylko tracą prawo jazdy, ale też karani są mandatem w wysokości 500 zł. Wątpliwości prawników budzi również fakt, że policjant na drodze przejmuje rolę sądu. Kierowcy zabrano bowiem drogę odwoławczą.
                                                    Natomiast suchej nitki na nowych przepisał nie pozostawił również zarząd Stowarzyszenia Sędziów Polskich "Iustitia", który w opublikowanym specjalnym oświadczeniu wprost napisał, że kierowców pozbawiono prawa do obrony i karze się dwukrotnie za to samo wykroczenie. Sędziowie podkreślili również, że taka praktyka jest nielegalna, co już wielokrotnie podkreślał swoimi wyrokami Trybunał Konstytucyjny.
                                                    Polscy sędziowie i miażdżąca krytyka nowych przepisów!
                                                    Im więcej czasu upływa od wejścia w życie nowych przepisów, które nakazują policjantom na ulicy zabierać prawo jazdy osobom przekraczającym prędkość o więcej niż 50 km/h w terenie zabudowanym, tym więcej pojawia się kontrowersji. czytaj więcej
                                                    Sędziowie piszą wprost, że "wprowadzenie wskazanego przepisu jest skutkiem faktu, iż po wydaniu w 2014 r. w Policji wewnętrznego zalecenia, aby szeroko stosować zatrzymywanie praw jazdy, większość decyzji o zatrzymaniu praw jazdy była uchylana przez sądy jako bezzasadna. Powyższe dane statystyczne były szeroko nagłaśniane przez prasę. Ustawodawca postanowił zatem odebrać sądom możliwość uchylania tych decyzji, gdy stwierdził, że orzeczenia sądów są zbyt korzystne dla obywateli. Pozbawił w związku z tym obywateli konstytucyjnego prawa do sądu."
                                                    Dokument autorstwa Tomasza Parola porusza również inne kwestie, jak chociażby stosowania "domniemania winy" kierowcy, co kłóci się z zapisami konstytucji. Wnioskodawca zwraca też uwagę na "niewspółmierność kary do czynu", "możliwość ukarania tylko osób praworządnych" (ci co jeżdżą bez dokumentów są w lepszej sytuacji) oraz "zbyt wysoki koszt społeczny" tego przepisu, jak chociażby pozbawienie wielu ludzi stałego źródła dochodów (trzymiesięczny brak uprawnień do prowadzenia pojazdów może skutkować wyrzuceniem z pracy)."

W niespełna miesiąc od wprowadzenia nowych zasad pozwalających policjantom zatrzymywać na drodze prawa jazdy, do Rzecznika Praw Obywatelskich wpłynął
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...